Dokumentarci o berlinskoj elektroničkoj sceni na Motovun Film Festivalu

berlin motovun raveologija

Grad-partner ovogodišnjeg, 21. Motovun Film festivala je Berlin, te će dio filmskog i glazbenog programa biti upravo vezan uz kulturu njemačke prijestolnice.

Atmosferu umjetnosti i kaosa u Zapadnom Berlinu 80-ih donosi dokumentarni film B-movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979.-1989. Grad podijeljen zidom postaje središtem alternativne i pop kulture u kojem su dani kratki, a noći beskonačne.  

Redatelji Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck donose kolaž ranije neobjavljenih snimki o živahnoj i kreativnoj dekadi, počevši s punkom i završavajući s techno ludilom i Love Paradeom.

Drugi film iz berlinskog programa, Sub Berlin: Priča o klubu Tresor, redatelja Tilmanna Künzela, prati techno glazbu, odnosno legendarni klub Tresor, jedan od ključnih za razvoj te scene. U vrijeme otvaranja, sad već daleke 1991. godine, nitko nije vjerovao da će klub opstati do danas. Dozvolu je dobio na kratko vrijeme kao umjetnička galerija i bilo je pitanje dana kad će ga vlasti ugasiti.

Umjesto toga, Tresor je postao polazišna točka rave pokreta, ali i simbol ujedinjenja mladih iz dvije Njemačke. U filmu govore mnogi techno umjetnici koji su nastupali u klubu, među njima i Jeff MillsJuan AtkinsSven Väth i Monika Kruse.

Uz vrlo bogat i atraktivan ostatak filmskog programa, Motovun Film Festival, kao i svake godine, donosi obilje koncerata i DJ nastupa na brdu, a kakva nas sve zabava očekuje, saznat ćete uskoro.