Grace Jones i Moderat odvukli su nas u nove Dimenzije

Najveći izazov postavljen pred organizatore je kako održati festival na svojem vrhuncu!?

Jako otvaranje uz Grace Jones u pulskoj Areni jedan je od tih koraka potrebnih da publika uvidi kako svake godine festival ide naprijed, iako bi trebalo festival odvojiti od samog koncertnog otvaranja, budući da privlači i publiku koja ne ide na glavni događaj u štinjansku tvrđavu Punta Christo.

Predgrupe su bili dva relativno nepoznata jazz glazbenika/sastava, Moses Boyd: Solo X i Kamaal Williams Ensemble (bubnjar je kralj), koje definitivo treba čuti uživo jer dotični glazbenici nisu prvi izbor pri odabiru glazbe za kućno slušanje, a uglavnom takvi nastupi budu ugodno iznenađenje – nastup Kamaal Williamsa Ensemblea takav je i bio.

Unatoč kašnjenju od 30 minuta (ispričala se uz ponosno spominjanje jamajčanskih korijenja), te čupanju živaca publike, spustio se zastor ispod kojeg su Grace Jones i njezin bend u prvim taktovima pjesme “Night Clubbing” započeli, pokazat će se, avanturu. 

Uz divan glas, izraženu koreografiju te ekstravagantne kostime koje je mijenjala između pjesama, ali ne narušavajući dinamiku koncerta, Grace Jones je nastup odradila uz nevjerojatnu gipkost i fizičku spremu (vrtila hula-hoop više od 10 minuta uz komunikaciju i izvrsno pjevanje!) osobe od 69 godina!

Tih sat vremena je bilo premalo da čujemo sve što bi htjeli čuti od dive čija karijera traje skoro pola stoljeća. Kraljičinu krunu retro disco/funky šarma nitko joj ne može oduzeti.

Ovogodišnji nastup Moderata na otvaranju Dimensionsa bio je četvrti put što sam ih slušao uživo. Zatvorio sam njihovo poglavlje slušajući ih na svakoj od turneja (tri albuma), te mogu reći da su, iz nastupa u nastup, bivali sve tvrđi i tvrđi. Nekoliko rejverskih, nabrijanih stvari, između Apparatovih melankoličnih vokalnih pjesama, držali su publiku na vrhuncu. 

Uz nadu da će se Moderat vratiti nastupima, jednog dana kad se budu napunili novim studijskim izazovima. 

 Oko 5 tisuća posjetitelja moglo je doma otići punih baterija, barem za neko dogledno razdoblje…