Liminal: “Atraktivne i senzibilne lokacije su ključan faktor o kojem uvijek razmišljamo”

liminal raveologija

Dugo vremena Opatija nije pokazivala znakove noćnog života, dok se nije pojavila organizacija Liminal. Nekolicina njih oformila je opatijski kolektiv koji se s vremenom uzdigao iznad organizacije običnih partyja.

Nakon prošlotjednog gostovanja Petra Dundova u opatijskom klupskom prostoru Gervaisa (koji je okupio, kažu, više od 1000 ljudi), pozvao sam na intervju jednog od organizatora, Marcela.

 

 Tko je Liminal? Koliko vas ima u teamu?

Liminal je naziv za kolektiv kojeg čine DJ-i, producenti, promotori, dizajneri, fotografi, ugostitelji, te svi ostali entuzijasti i zaljubljenici u underground elektroničku glazbu na području grada Opatije, pa i nešto šire. Nekolicina nas sudjeluje u organizaciji i pripremi svakog događaja, a mnogi se povremeno, prema potrebi i interesu, priključuju timu u realizaciji pojedinih projekata. Inicijalna zamisao je bila upravo ta- stvaranje platforme koja će okupiti ljude i prikupiti resurse kada se rodi ideja i želja za organizacijom glazbenih događaja. Nemamo strogu strukturu, već djelujemo spontano i povremeno.

 

 Odlučili ste pokrenuti promociju partyja u Opatiji. Sigurno mnogi misle da je Sizifov posao trenutno raditi partyje u Opatiji. Vaše mišljenje?

Analogija mita o Sizifu svakako pristaje opisu posla kojeg radimo, međutim, Camus je zaključio kako Sizifa (ipak) treba zamisliti sretnim, a u našem je slučaju upravo glazba ta koja ostaje i spašava nas od apsurda. Grad Opatija u ovim trenucima zasigurno nije pogodno okruženje za glazbene događaje, a to posebice nije kada je riječ o elektroničkoj glazbi. Gdje god da se pojavimo; gdje god da postavimo naše ozvučenje, mi nekome smetamo i mi smo previše glasni. Jedino što Opatiji ne smeta jest buka za vrijeme maškara i „retro“ događaja koji provociraju sentiment vremešnih stanovnika usnulog i letargičnog grada. Sve što se događa u Opatiji je „retro“.

Mi djelujemo na granici volonterstva. Gotovo su nam sva vrata zatvorena. Ali, naglasak je na glazbi, i to je jedini razlog zbog kojeg nismo odustali. Koliko god bismo se mi htjeli odvojiti od politike, politička klima je ipak ta koja diktira društvenu domenu života u gradu, pa tako i noćni život. Opatija ima kapacitet da istovremeno bude oaza za mirnu, elitniju klijentelu, ali i omogući mladima da pokrenu svoje inicijative i osiguraju, barem nešto, bogatiji noćni život.

 

 Kako vi gledate na interes opatijske (i šire) publike za partyjima i ima li smisla raditi financijski izdašnije partyje, budući da je kupovina ulaznice vrlo stran pojam ovdašnje sredine?

Interes nedvojbeno postoji. Ulazimo već u treću godinu našeg djelovanja, a veliko zanimanje za elektroničku glazbu primijetili smo već u samim počecima, ali nismo imali resurse, niti podršku s kojom smo mogli publici pružiti nešto više. Publika je raznolika; puno je tu istinskih zaljubljenika i dobrih poznavatelja elektroničke glazbe, dugogodišnjih partijanera i rejvera; tu su i mlađe generacije koje tek pokazuju određene simpatije prema našim eventima, ali i oni koji samo traže bilo kakvu zabavu.

Moram priznati kako je publika pokazala razumijevanje, te im nije problem izdvojiti nekoliko desetaka kuna za ulaz, jer su svjesni da nije jeftino organizirati takva događanja. Scena nije loša jer publika ne želi platiti ulaz. Niti je loša jer nema interesa, ili zato što nema entuzijasta koji su voljni uložiti trud u organizaciju. Problem je u tome što ljudi žive u centru turističke destinacije, a očekuju da su uvjeti kao u kakvom zaseoku u dalmatinskoj zagori, pa čak i za vrijeme sezone. Očekuju da mladi poližu dva sladoleda, pogledaju film na ljetnoj pozornici i odu kućama prije 23 sata. Rezultat toga jest da gotovo svaki puta ulazimo u policijski zapisnik radi preglasne glazbe, i da na koncu nemamo adekvatnu lokaciju.

 

 Dosad ste organizirali niz partyja na atraktivnim party lokacijama. Koliko vam je bitna lokacija za održavanje događaja?

Smatram kako je “storytelling” jako bitan za događaje na kojima svira elektronička glazba, pa su tako atraktivne i senzibilne lokacije ključan faktor o kojem uvijek razmišljamo. Dobar party elektroničke glazbe je komplementarnost same glazbe, ali i ambijenta; lokacije i trenutka. Mala smo organizacija; djelujemo u malom gradu; često nastupaju izvođači s tek ponešto iskustva, ali mislim da je odabir lokacija do sada bio pun pogodak.

U početku smo organizirali nekoliko partyja na brodovima (prvi gost je bio svima dobro poznati Marko Nastić) s kojima smo se zavukli u romantične uvale obližnjih otoka. Nakon toga uslijedio je niz afterpartyja na terasi cocktail bara „Yacht Club“ koji se nalazi u autohtonom opatijskom mandraću, te nekoliko događaja na kultnoj opatijskoj ljetnoj pozornici. Mnogima je posebno zanimljivo bilo partijati u, do netom, napuštenom ratnom skloništu ispod igrališta na Tošini, a prije nekoliko smo dana u novootvorenom klubu „Gervais“ organizirali prvo pravo „clubbing“ događanje.

 

 Što mislite o klupskom prostoru Gervaisa kao takvom?

„Gervais“ ima potencijala da postane odličan klupski prostor, međutim, usudio bih se reći, kako to još uvijek nije. Niti će možda ikada biti. Ali to je sasvim u redu, jer je prostor namijenjen i za nekakva drugačija glazbena događanja, stoga ovakav kakav jest, prilično sirov i prazan, može poslužiti svima koji imaju dobru inicijativu, bez obzira o kojoj vrsti glazbe je riječ. Ideja o klupskom, odnosno koncertnom prostoru, u sklopu centra „Gervais“ je dobra. Nadam se da će se taj potencijal iskoristiti, te da prostor neće zjapiti prazan i služiti samo za zabave za vrijeme maškara.

 

petar dundov gervais raveologija liminal

 

 Prošlu ste subotu u istom doveli Petra Dundova u suradnji sa Festivalom Opatija. Čujem da je jako dobro prošlo. Postoji li interes opatijskih institucija za nastavkom suradnje?

Festival Opatija je jedini pokazao interes, pa ponudio podršku i suradnju bez koje ne bismo mogli, iz nekakvog podzemlja, doći na veliku pozornicu- gradski prostor koji ima oko 1200 kvadratnih metara.

Ovaj je event bio zamišljen kao otvorenje kluba „Gervais“ upravo u okvirima „clubbinga“, pa je dogovoreno kako će ulaz biti slobodan, što će biti poklon opatijskoj publici koju je potrebno ponovno namamiti i predstaviti im „Gervais“ kao klub u kojem se može napraviti odlična produkcija koncerta elektroničke glazbe. Upravo je zato Petar Dundov, kao naš najznačajniji ambasador te vrste glazbe, predvodio Ivana Mastermixa i System Divineaa koji su svojevremeno formirali opatijsku scenu dok je još postojala. Suradnja i komunikacija s Festivalom Opatija je bila dobra, stoga smo se već i dogovorili da se nastavlja.

 

 Vi ste i DJ-i. Stilski, kakav vas elektronički zvuk zanima?

Kao kolektiv, fokusirani smo isključivo na underground house i techno glazbu, te sve njene varijacije i oblike. Lokacija, godišnje doba, doba dana, i ostalo, diktiraju u kojem smjeru želimo ići s određenim eventom, kakvu atmosferu želimo stvoriti, i koju priču želimo ispričati. Osobno, preferiram dugotrajne open air evente, u kojima elektronička glazba proživljava pravu metamorfozu od mračnog dijela noći, pa sve do ranih, sunčanih prijepodnevnih sati. Ne opterećujemo se kategorizacijama, dok se god publika dobro zabavlja, i dokle god sve, u cjelini, ima smisla. Možda je čak i posljednji line up dobar pokazatelj u kojem otprilike rasponu stila elektroničke glazbe želimo djelovati.

 

 Jeste li se okušali u produkciji?

Osobno, nisam. Još uvijek se usavršavam kao DJ, jer mi je potrebno još podosta iskustva prije nego što bih se uopće nazvao DJ-em prema nešto ozbiljnijim kriterijima, pa i počeo baviti glazbenom produkcijom, ali zapravo moja uloga je više usmjerena u onaj dio same organizacije kolektiva i evenata. Doduše, imam želju za učenjem o samoj produkciji i u budućnosti se planiram više posvetiti glazbi ako mi to okolnosti dozvole. Većini nas ovo je samo hobi, projekt sa strane, ali član našeg tima često bude i System Divine kojima mnogi u Hrvatskoj mogu pozavidjeti na uspjehu u produkciji i glazbenim suradnjama koje je ostvario.

 

mastermix liminal gervais raveologija

 

 Planovi za naredni, ljetni period?

Trudit ćemo se kao i protekle dvije godine napraviti što više raznovrsnih evenata. U planu su opet party brodovi, terasa „Yacht Club“-a, ljetna pozornica, i još nekoliko zanimljivih lokacija koje istražujemo. Sigurno će biti dosta toga, ali ništa veće do jeseni. Pripremamo novi program i nešto veće projekte, a sve bi trebalo krenuti negdje nakon ljetne sezone.

 

 Može li vam se netko priključiti?

Svakako. Otvoreni smo za sve koji žele pristupiti s nekakvom idejom, prijedlogom, ponudom, ili na bilo koji način sudjelovati. Svaki naš event je zamišljen kao jedno veliko druženje uz dobru glazbu. Osim toga, interesira nas suradnja i s drugim kolektivima, izvođačima, klubovima i ostalim akterima na sceni. Ono što bi ojačalo scenu elektroničke glazbe, na Kvarneru, pa i šire, je zasigurno bolja suradnja i više zajedničkih projekata onih koji su aktivni na sceni.