Mihai Popoviciu: “Hrvati znaju partijati!”

mihai popoviciu raveologija

Etablirani rumunjski producent / DJ Mihai Popoviciu, inače arhitekt po struci, krajem mjeseca svira u zagrebačkom Boogaloou (28.10.) i riječkoj Crkvi (29.10.). Upoznajte ga kroz kratki interview…

 

 Bok Mihai, uskoro posjećuješ naše krajeve. Kakva te dosadašnja iskustva vežu uz našu zemlju?

Bok, Hrvatsku ću posjetiti po drugi put. Prošle sam godine nastupio u splitskom klubu O’Hara i taj nastupio mi je ostao u dobrom sjećanju. Osjećala se prijateljska atmosfera, Hrvati znaju partijati!

 
 

 Nije se lako plasirati u DJ biznis iz ovog dijela kugle zemaljske. Kako izgleda tvoj put do uspjeha i što je bila prekretnica kod dobivanja gigova izvan svoje zemlje?

Producirati sam počeo 2001. g., što je postala prednost u razvijanju karijere. Tijekom godina izdao sam puno stvari, te sam zbog toga dobio puno pozornosti od strane promotora. Prekretnica je sigurno bila pristupanje berlinskoj booking agenciji, Highgrade.

 


 
 
 Koja je elektronička glazba najzastupljenija u Rumunjskoj?
 
U ovom trenutku dominira tzv “rumunjski sound” ili “rumunjski techno”, prevedeno – hipnotičan, organski i deep zvuk. Odlično prolazi na dugačkim partyjima i u isto toliko dugačkim DJ setovima.
 

 Upoznati smo sa jakom klupskom scenom Bukurešta, a ti dolaziš iz grada Sibiu. Koliko je rumunjska scena jaka izvan glavnog grada?

Sibiu ima vrlo malu elektroničku scenu, svi znaju sve. Nikako se ne može usporediti s noćnim životom Bukurešta.

 

 Vodiš label Cyclic, na kojem izbacuješ izdanja relativno nepoznatih producenata, dok svoju produkciju uglavnom potpisuješ za druge labelove…?

Cyclic Records je izgradio prepoznatljiv zvuk u ovih pet godina koliko postoji. Ukoliko mi uradak ima dodirne točke s karakterističnim zvukom labela, onda ga izdam na Cycleu. Jednom godišnje otprilike izdam svoju stvar na labelu. Nailazim na puno dobre glazbe među mladim i talentiranim producentima, koje izdavajući na Cycleu, pokušavam ih otkriti javnosti. Ne tražim velika imena, isključivo svježe kvalitetne producente.

 

 

 Ove si godine izbacio drugi album “Home” za label Bondage. Koliko je danas bitan format albuma za promociju producenta? 

Album gledam kao predstavljanje mojeg rada, onoga što sam ja. Album bi trebao slušatelju dati jasnu ideju o producentu i  njegovom glazbenom smjeru. 

 

 Po struci si arhitekt. Može li arhitektura pomoći kao alat za shvaćanje DJ svijeta?

Moje mišljenje je da arhitektura i DJ-ing nemaju ništa zajedničko. Ne mogu reći kako je arhitektura imala utjecaja na moju glazbenu karijeru, osim što sam proveo šest opuštenih godina na fakultetu stvarajući glazbu. :)
 
 

 Sviraš glazbu za dancefloor, od housea do techna. Voliš li više svirke u intimnim klubovima ili većim prostorima?

Volim oboje! Vibe i energija su drugačiji, ali svaki prostor ima svoju specifičnost. Zadnje dvije godine sviram češće u velikim prostorima i u tim svirkama uživam isto kao u manjim prostorima. Ne mogu odabrati što mi je draže.

 

 Planovi za naredni period?

Djeca! :)