Najboljih 25 albuma (+ kompilacija) u 2017. g.

top albumi 2017 raveologija

Zadnjih nekoliko godina bilo mi je teže napuniti listu 20 najboljih albuma, a ove sam godine napravio iznimku sa odabirom 25 albuma + jedne kompilacije.

Od nezaboravne 2013., skromne 2014., ne baš antologijske 2015., prosječne 2016., 2017. je iznjedrila poprilično veliki broj albuma za listu.

Od novih LP materijala što sam poslušao, mnogi su mi favoriti sa prijašnjih lista naj-albuma potvrdili svoje pozicije, poput DJ-a Krusha, Steffi, Clarka, Jamesa Holdena, Forest Swordsa…, a neki favoriti su ove godine izdali albume za zaborav poput Bonoba, Four Teta, Lapaluxa, Little Dragon, Maye Jane Coles, itd.

 

 Top 25 albuma 2017. g.:

 

25. Legowelt – Legendary Freaks In The Trash of Time (Clone West Coast Series)

 

24. Nathan Fake – Providence (Ninja Tune)

 

23. Rone – Mirapolis (Infine)

 

22. Tale of Us – Endless (Deutsche Grammophon)

 

21. Brian Eno – Reflection (Warp Records)

 

20. Talaboman – The Night Land (R & S records)

 

19. Tosca – Going Going Going (!K7 records)

 

18. Shed – The Final Experiment (Monkeytown records)

 

17. Rodriguez Jr. – Baobab (Mobilee)

 

16. The Bug And The Earth – Concrete Desert (Ninja Tune)

 

15. Sascha Funke – Lotos Land (Endless Flight)

 

14. Tangerine Dream – Quantum Gate (Kscope, Kscope)

 

13. Clark – Death Peak (Warp Records)

 

12. James Holden & The Animal Spirits – The Animal Spirits (Border Community)

 

11. KiNK – Playground (Running Back)

 

10. Forest Swords – Compassion (Ninja Tune)

 

09. Blanck Mass – World Eater (Sacred Bones records)

 

08. Carbon Based Lifeforms – Derelicts (Blood Music)

 

07. Steffi – World of The Waking State (Ostgut Ton)

 

06. Goldfrapp – Silver Eye (Mute Records)

 

05. Bicep – Bicep (Ninja Tune)

bicep raveologija

Sjeverno-irski dvojac Bicep doživljava najsvjetlije trenutke karijere. Svoju bazu fanova sigurno su podebljali koristeći nostalgične melodije iz rave faze, budući da su utkali dotični stariji zvuk na njihov eponimni debut album. Sudeći po reakcijama kritike i publike, hype se dogodio.

 

04. DJ Krush – Kiseki (Es. U Es. Corporation)

dj krush raveologija mala

Japanski genijalac DJ Krush izbacio je još jedan praznik-za uši album. Instrumentalni album “Kiseki” donosi apstraktni hip-hop zvuk sa mnoštvo zanimljivih tema. Nisam mogao shareati jednu stvar na japanskom jeziku, ali ni“Monolith” nije za baciti…

 

03. Nosaj Thing – Parallels (Innovative Leisure Records)

nosaj thing raveologija

Iz sličnog instrumentalnog hip-hop miljea DJ-a Krusha, dolazi Nosaj Thing, čiji je ovogodišnji album “Parallels” znatno muzikalniji od prethodnika “Fated”. Kombinacijom downtempa, divnih melodija i instrumentala sa trip-hop vibrom vratilo me emotivno na početke (album “Home”) kad se ovaj talentirani artist počeo probijati na sceni.

 

02. UNKLE – The Road (part 1) (Songs For The Def records)

UNKLE raveologija

J. Lavelleov electronica-rock projekt UNKLE prolazi mimo naslovnica jakih glazbenih medija, bit će da je razlog doza bahatosti i arogantnosti koju frontmen, nedvojbeno, ima. Novi album “The Road: part 1″ je fantastičan materijal koji sadrži UNKLE-ovu prepoznatljivu filmsku, orkestralnu i melankoličnu notu, toliko dojmljivu da se slobodno može reći da je to postao žanr za sebe.

 

01. Fever Ray – Plunge (Rabid Records)

 fever ray plunge

Karin Dreijer a.k.a. Fever Ray bez prevelike pompe i marketinga izdala je album “Plunge”. Uzbudljive melodije, atmosferičnost, vokalna izvedba, tekstovi, bolesni video spotovi… Fever Ray je nadmašila Fever Ray, što nije lako nakon izvrsnog eponimnog prvijenca iz 2008. koji je za(zi)dao temelje njezinog zvuka i očekivanja od (ex) članice The Knife-a. Ovo je primjer underground popa kakav može i treba biti, a tu Fever Ray kolo vodi. 

 

01. BADBADNOTGOOD – Late Night Tales (Late Night Tales)

badbadntgood raveologija cover late night tales

 

Zašto sam naveo u naslovu (+ kompilacija)!? Razlog je iznimka u obliku fantastične miksane kompilacije “Late Night Tales” kanadske jazz grupe BADBADNOTGOOD. To je jedna od onih kompilacija koja osvaja na prvo, drugo, treće, četvrto… stoto slušanje. Žanrovski vrlo eklektično, od elektroničkog downtempa (Boards of Canada), bossanove, jazza/soula/funka do sampliranih glasova i folka. Sve je na svojem prirodnom mjestu unatoč žanrovskim razlikama. Jedna od najboljih kompilacija koju sam ikad poslušao….