Rework: “Očekujte tipični minimalni, mračni Rework groove sa live vokalima”

rework raveologija

KBS Entertainment nas je razmazio sa svojim serijalom partyja. Prvo internacionalno ime u Rijeku doveli su iz daleke Rusije (Andrey Pushkarev), potom su pozvali dva starija lisca (Alexander Kowalski i Funk D’Void), a sad je na red došao njemački trojac Rework koji stiže 27. veljače u Crkvu. Ako izuzmemo njihov nastup u zagrebačkom Sirupu dan prije, Rework stiže premijerno u RH. Upoznajte ih kroz interview…

 

 Predstavite se malo, ispričajte kako je Rework nastao i rastao…

Prijatelji smo iz djetinjstva, upoznali smo se na satovima klavira. U tinejdžerskim danima snimili smo prve demo snimke koje su uključivale cheesy klavirske balade. Od prvih ljetnih poslova (u tvornici jagoda!) kupili smo prvi sintisajzer. 2000-te smo snimili prve Rework uratke i predali ih Romanu Flügelu, nakon čega je njegova etiketa Playhouse izbacila naš prvi EP “Anyway I Know You”.

 

 

 Nastupate prvi put u Hrvatskoj. Jeste li upoznati s ovdašnjom scenom?

Ljeti dolazimo u Hrvatsku i zavoljeli smo zemlju, posebice prekrasnu obalu. Iskreno, nismo upoznati s vašom elektroničkom scenom, no čuli smo puno o vašim ljetnim festivalima. 

 

 Vaši utjecaji dolaze iz glazbe 1980-tih, EBM-a, New Wavea. Jeste li u početku htjeli stvarati glazbu koja je na vas utjecala ili ste htjeli raditi na drugačijem zvuku?

Svojedobno smo vodili radio emisiju u našem rodnom Stuttgartu gdje smo puštali raznolike glazbene stilove i pomalo se upoznavali s klupskom glazbom. Kraftwerk, New Order i Joy Division bili su veliki utjecaj na stvaranje naše glazbe, no i mnogi drugi glazbenici i bendovi. 80-te i New Wave svakako moramo istaknuti kao veliku inspiraciju. Istina, ponekad želimo reproducirati taj zvuk i pomiješati ih s house i techno elementima.

 

 Dosta ste mijenjali stilove iz albuma u album, od indiea, housea, minimala do techna, tech-house, acida. Tražite li još, ili ste možda našli zvuk s kojim želite biti prepoznatljivi?

Eksperimentirali smo s našim zvukom, no uvijek se volimo vraćati svojem tipičnom Rework zvuku; minimal ritmovima s heavy basslinijama prožeto vokalom. Volimo upotrebljavati bass i bubnjeve koje smo koristili na našim starijim uratcima, kao npr. na “Anyway I Know You”.

 

 

 Nije česta pojava čuti vokal u techno/tech-house glazbi. Mnogi smatraju da je techno instrumentalna i industrijska glazba kojoj vokali nisu potrebni. Vaše mišljenje?

Istina, ponekad preferiramo instrumental techno bez vokala. Snimili smo par uradaka bez vokala. No, zabavnije i uzbudljivije nam je u procesu produkcije kada koristimo minimalne vokale. To istodobno obogaćuje DJ setove i pruža raznolikost. Kad bi proveli noć u klubu i doživjeli od DJ-a da svira isključivo vokale, to bi za nas bio horor. :)

 

 Iza sebe imate tri albuma, posljednji ste izdali “You Play” na Visionquestu prije dvije godine. Radite li na novom materijalu?

U procesu smo produkcije novog albuma, točnije imamo dovoljno stvari za album, nedostaje nam samo mixing i vokalni aranžmani. Očekujemo kako će album biti dovršen prije ljeta i izlazak koncem godine. 

 

 Kakva je razlika između vašeg DJ i live-acta?

Kada imamo DJ set sviramo preko Pioneer CDJ playera, ponekad koristimo Traktor ili ploče. Tijekom live-acta, naravno, sviramo isključivo Rework stvari, uključivši syntheve, drum mašine i ponekad loopove s Traktora.

 

 

 Koji je vaš stage setup za live-act?

Na pozornici koristimo Elektron, Traktor i Korg, uz Saschin vokal ili vokalne semplove. Za sljedeću sezonu planiramo koristiti isključivo hardware te zamijeniti Traktor loopove sa Korgovim Electribe samplerom. Prijašnjih godina na turneje smo nosili puno studijske opreme, međutim prestali smo jer smo puno raritetne opreme oštetili.

 

 Što možemo očekivati od vaših nastupa u Zagrebu i Rijeci?

Tipičan minimalni, mračni Rework groove sa live vokalima. Sigurni smo da će publika biti nabrijana!