Potvrđeni termini održavanja festivala u HR za 2018. godinu

festival raveologija

Bez obzira što je tek mjesec dana prošlo od posljednjeg ovogodišnjeg ljetnog festivala, postoji jasna slika što nas očekuje od festivalske sezone iduće godine.

 

30.05. – 03.06.2018. – Lighthouse festival, Lanterna (Poreč).

Krajem svibnja, standardno, održat će se novo izdanje porečkog Lighthouse festivala, iako je postojala sumnja da se austrijski organizatori više posvećuju inačici u Južnoafričkoj republici. Drago mi je što je, lokacijski, jedan od najdražih festivala na našoj obali još uvijek aktivan. Možda festival nema od a do ž line up za privući desetke i desetke tisuća ljudi, ali onih tri-četiri tisuće, pretežito Austrijanaca, bude zadovoljno što imaju za poslušati u četiri dana.

 

25. – 29.06.2018. – Hideout festival, Zrće.

Hideout je na svojim krajnjim limitima popunjenosti od svojeg prvog izdanja 2011. (btw. na kojem sam jedino prisustvovao), dok najveći izazov organizatorima predstavlja inovativan line up,  budući da su već sve živo doveli unutar svojih žanrovskih granica – techno-house-bass-dnb. Vidjet ćemo kako će se line upom 2018. razlikovati u odnosu na prethodne godine.

 

27.06. – 04.07.2018. Love International, Tisno.

Legendarni pionir britanskih festivala na našoj obali, Garden, dostojno je zamijenjen sa Love Internationalom. Sudeći po programu i šarmu, ništa se, osim imena, nije promijenilo u odnosu na Garden.

 

06. – 08.07.2018. -  Ultra Europe, Split.

Ovogodišnja Ultra je imala brdo problema, od kasne promocije do medijski apokaliptičnih napisa da seli iz Hrvatske. Čini se kako je Ultra od turističke zajednice, države i grada dobila što je tražila, te je potpisan novi petogodišnji ugovor boravka u Splitu. Ako je vjerovati službenim fotografijama koje skrivaju krupan kadar publike, čini se kako popunjenost nije bila na razini prethodnih izdanja. Jel’ to početak kraja Ultre!?

 

11. – 14.07.2018. – Labyrinth Open, Omiš.

Atraktivna lokacija kampa Galeb u Omišu i jaki line up bili su jaki aduti za prvi Labyrinth Open festival. Izgleda kako je ostalo na adutima, jer publike nije bilo u velikom broju. Jel tome razlog slaba marketinška aktivnost i promocija i rani termin festivala?! Odgovore će dati Labyrinth Open vol 2.

 

18. – 25.07.2018. -  SUNceBeat festival, Tisno.

Doći do brojke devet, respekt! SUNceBeat ima najstandardniju ponudu, ne odskače od svoje ponude niti mm. Zato su valjda i uspješni.

 

26. – 31.07.2018. – Soundwave festival, Tisno.

Soundwave ima najveseliju festivalsku atmosferu na obali, što se može vidjeti kroz fotografije i video clipove. Nažalost, idući, deseti Soundwave, bit će posljednji. Ali brojka deset, organizatorima treba biti cilj – i onda prebaciti se na neki drugi projekt. 

 

06. – 12.08.2018.  Modem festival, Primišlje.

Modem je postao renomirani psy-trance festival sa jednom od najboljih psy lokacija. Nije još toliko velik da se uspoređuje sa Boomom, zbog kojeg svi, u godini održavanja svake dvije godine, europski psy festivali mijenjaju termine održavanja, što su i Ozora, a zatim i Modem učinili, no desetak tisuća posjetitelja čini fine turističke brojke slunjskom području. 

 

09. – 14.08.2018. – Defected Croatia, Tisno.

Defected je jak brand koji vuče svoje pulene, pa stoga nema niti iznenađenja na line upu. Treći nastavak znak je da im u Tisnom ide dobro.

 

19. – 23.08.2018. Sonus festival, Zrće.

Po imenima, najjači ljetni line up ima Sonus, no iz godine u godinu, dojam je da smo sve to već vidjeli. Sličan izazov ima i Hideout; kako osvježiti line up a ostati napet istoj publici koja godinama dolazi na Sonus.

 

29.08. – 02.09.2018. Dimensions festival.

Ako neki festival čini razliku, onda je to zasigurno Dimensions – od samog otvaranja u Areni do poslušati najaktualnije undeground artiste. Malo je mjesta na svijetu gdje se može toliki broj jakih, nadolazećih imena poslušati. Dobro je što zasad Dimensions ne misli napustiti Štinjan.

Najavljeni su novi Riverse, Electric Elephant, SuperUho, Seasplash, Moondance, Outlook, no i bez termina.