SHXCXCHCXSH premijerno nastupa u Hrvatskoj!

SHXCXCHCXSH

Enigmatični švedski experimental-industrial techno duo SHXCXCHCXSH premijerno će nastupiti u Hrvatskoj!

Krivac za gostovanje je Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa koji će predstaviti audiovizualni nastup SHXCXCHCXSH i Pedra Maie ovoga petka, 29. rujna, u sklopu Expanded Cinema programa u zagrebačkom Kinu SC s početkom u 22 sata. Upad je besplatan!

Suradnja švedskoga dua SHXCXCHCXSH i filmskog autora Pedra Maie, oda je analognom filmu i posveta celuloidu – osnovnoj sirovini kojom se film koristi od prvog stoljeća svoga postojanja. Polazeći od sličica prikupljenih 16-milimetarskih filmova oštećenih protokom vremena, u izvedbi uživo istražuje njegove osobine i ograničenja. Doživljaj filma vraća se svojim korijenima: svjetlu i pokretu.

Nekoć industrijski grad, Norrköping na istoku Švedske možda nije svjetska techno-meka, no rodni je grad dva člana SHXCXCHCXSH-a, koji ga smatraju savršenim mjestom za posvećenost glazbi. Prije mnogo godina upoznali su se u Stockholmu, a povezala ih je ljubav prema mračnijim i eksperimentalnijim predjelima techna, nakon čega su i prirodno počeli zajednički stvarati glazbu.

Zajedno pokrivaju čitav niz glazbenih smjerova i ukusa, od hip hopa do rock-popa. Svoja raznolika znanja i iskustva pretočili su u jedinstven zvuk i ideje, u smrtno ozbiljan techno nastao iz elemenata noiseadroneaglitcha, sinkopiranih ritmova, žestokog industriala i još mnogo toga. 

Njihov treći album, koji je izašao u lipnju 2016, SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs, sastoji se od zvučne kulise i atmosfere čiji je cilj pružiti dublju razinu zvučnog odnosa sa SHXCXCHCXSH-ovim A/V projektom s Pedrom Maiom. Njihova najnovija poruka može se opisati kao neobuzdana, kotrljajuća matrica bijelog šuma i perkusija kovanog željeza, uz bestjelesne zborove koji nelagodno lebde amo-tamo zvučnim zaleđem.