Šumski: “Zvuk klupske glazbe je često utkan u atmosferu mojih djela”

sumski naslovna glavna

Poslovne obaveze mi ne daju da se bavim hobijem (čitaj: vođenjem portala) koliko bih htio, no jedan intervju mi se već neko vrijeme mota po glavi.

Šumski je riječki umjetnik, ilustrator, dizajner omota te štovatelj prirode i elektroničke glazbe. Ukratko, kreativac. Upoznajte njegov lik i djelo…

 

 Tko je Šumski?
 
Ljudsko biće koje nastanjuje plavu kuglu, i kao i svako drugo ljudsko biće traga za smislom, inspiracijom, slobodom, samorealizacijom i mnogočim drugim.
 
 
 Tvoje ilustracije i murali objašnjavaju otkud umjetničko ime – znam da ti je priroda inspiracija. Na koji se način “povezuješ” sa prirodom?
 
Svi smo neodvojivi dio prirode, pitanje je samo koliko smo svjesni da smo dio nje. U svakom trenutku smo spojeni sa prirodom, ali se u nekim situacijama osjećamo više kao dio svega, taj osjećaj možemo proširiti na mnoge načine, osluškujući unutarnju tišinu, kroz meditaciju, ples, trans, topli zagrljaj, stvaranje, kada se predamo i dopustimo si biti ranjivi, bezbroj je načina… i bili mi toga svjesni ili ne, uvijek smo povezani.
 
 
 Trenutno si u Berlinu. Rekao si mi da ocrtavaš jedan bar / klub…?
 
Trenutno sam u Berlinu i oslikavam strop bara u Kreuzbergu, ime bara je Laksmi, koncept priče koju oslikavam na stropu je priča samog bara, to je priča o spajanju različitih svijetova, dijeljenju ideja, inspiracije, ljubavi i zajedništva. Počeo sam sa pričom koja uključuje Jednoroga koji je samorealizacija svakog od nas (naizgled nedostižni san u koji moramo povjerovati), u trenutku kada povjerujemo u taj san možemo podijeliti taj san, ljubav sa drugima, i tako taj Jednorog djeli svjetlo zrakama koje emitiraju iz njegovog srca.
 
laksmi berlin sumski
 
 
 Oslikao si Palach, radiš omote za Save Us Records, napravio si artwork za novi album osječkog producenta Psylocybiana, izložio si instalaciju na Ozori itd.. Clubbing kultura je dio tvojeg DNA. Kako spajaš umjetnički rad sa elektroničkom scenom?
 
Zvuk klupske glazbe i one psihodelične je često na neki način utkan u atmosferu mojih djela, u potrazi za drugačijom pomalo pomaknutom atmosferom i pričom često se inspiriram zvukom elektroničke glazbe, naručito kada se radi o interpretaciji omota za glazbena izdanja. Izuzev toga zvuk koji je najviše utkan u sadržaj mojih djela je jezik psihodelične glazbe i proširenih stanja svijesti koju možemo doseći na razne načine, jedan od načina je repeticija koja doziva i podržava stanje transa. Iz tog razloga je likovni jezik koji sam razvio poprilično fluidan i često se ponaša na način kojim se kreću fraktali, tj. sama priroda.
 
 
 Da li te glazba inspirira u stvaralaštvu?
 
Na neki način proces slikanja / crtanja ima svoju glazbu, svoj ritam isto kao i oblici koji u njemu nastaju, glazba je nevidljivi dio atmosfere svakog djela, svako djelo ima isvoju glazbu, pa čak i ako to i nije bila stvarateljeva namjera. Zamišljanje glazbe je za mene neodvojivi dio stvaranja, jednako kao što svaki zvuk kreira određenu mentalnu sliku i priziva emocije asocirane sa njom, tako i svaka slika djeluje na zamišljanje zvuka i osjećanje.
 
psylocybian sumski
 
 
 Što kroz svoje radove želiš poručiti?
 
U pričama koje pričam kroz svoje radove najčešće pokušavam motivirati da se usudimo povjerovati u naše snove, smatram da smo svi mi sanjači koji sanjamo našu stvarnost, ukoliko je to tako ono što je najvažnije za nas je naučiti kako sanjati, to je zapravo ono što bi trebali učiti u školama, san nije odvojen od stvarnosti. I eto zato sam taj jedan svijet / kozmologiju odlučio pretočiti na neki papir ili zid, svaki rad je nešto poput mantre u kojem prebivaju dobri duhovi. :)
 
 
 Sudjeluješ u mini dokumentarcu o Street artu u Hrvatskoj. Kakva je naša Street art scena?
 
U Hrvatskoj ima puno odličnih umjetnika koji se već jesu ili će se tek probiti izvan okvira naše zemlje. Puno dobrih sanjača i onih koji će tek probuditi svoj san. :)
 
 
 
 
 Može li se, i treba li, od umjetnosti živjeti?
 
Hm, meni je uvijek neprirodno vrednovati jedan dio nečijeg duha kroz brojeve, kroz novac, ali budući da živimo u društvu kakvom živimo i umjetnički rad kao i svaki drugi bi se trebao vrednovati. Mislim da se od umjetnosti može živjeti, ali ne mislim da bi se i trebalo, ponekad novac i umjetnost idu odvojenim putevima.
 
 
 Gdje se tvoji murali mogu vidjeti?
 
U Rijeci na nekoliko lokacija; Palach, Križanićeva ulica; Krapina, Berlin…
 
sumski krizaniceva
 
sumski krapina
 
ozora instalacija sumski
 
 ljekaj sumski